› blog

arimidex (анастрозол)

Pas d'image

arimidex (анастрозол)

Какво е arimidex?

arimidex е лекарство с рецепта за марката. Използва се за лечение на рак на гърдата при жени, които са преминали през менопауза.

По-конкретно, Arimidex е одобрен за лечение на следните видове рак на гърдата:

 • Ранният хормоналния рецептор- Положителен (HR+) рак на гърдата. За този тип рак се дава Arimidex да намали риска от връщане или разпространение на рак на гърдата, след като вече е лекуван с операция. Този вид лечение се нарича адювантно лечение. (Ранният рак на гърдата не се е разпространил нито от гърдата, нито от лимфните възли в подмишницата ви. И HR+ ракът се стимулира да расте от хормони, включително естроген.)
 • Локално напреднал или метастатичен рак на гърдата, който е или HR+ или HR-Unnown. Локално напреднал или метастатичен рак на гърдата обикновено не може да се лекува с операция. За тези състояния Arimidex се дава като лечение от първа линия. При лечение на първа линия лекарството е първото лечение, използвано за рака. (Локално напредналият рак на гърдата се е разпространил в близките райони или лимфните възли, докато метастатичният рак на гърдата се е разпространил в други части на тялото ви. И докато HR+ ракът на гърдата се стимулира да расте от хормони, HR-неизвестният рак може или не може да бъде насърчаван да се насърчава да се насърчава да се насърчава да се насърчава или не може Растете с хормони.)
 • Локално напреднал или метастатичен рак на гърдата, който се връща или разпространява след лечение с раковия лекарство за тамоксифен. За тази употреба може да се даде ARIMIDEX за лечение на HR+, HR-отрицателен (HR–) или HR-неизвестен рак на гърдата. Ако обаче ракът на гърдата ви е естроген-рецептор-отрицателен (ER–) или не се е подобрил с лечението с тамоксифен в миналото, е малко вероятно да се подобри с Arimidex. (ER – Ракът не се нуждае от естроген, за да расте.)

arimidex съдържа лекарството анастрозол. Това е хормонална терапия, използвана за рак на гърдата. Хормоналните терапии за рак на гърдата работят чрез спиране на естрогена от стимулиране на рака да расте. По -конкретно, arimidex е вид хормонална терапия, наречена инхибитор на ароматаза. Той работи, като намалява количеството естроген, което тялото ви прави.

arimidex идва като таблет с 1 mg, който се приема през устата веднъж на ден.

Ефективност

Едно голямо клинично проучване показа, че аримидексът е по -ефективен от раковия лекарство тамоксифен при лечение на ранен HR+ рак на гърдата.

Изследването сравнява жените с ранен HR+ рак на гърдата, които са приемали тамоксифен в продължение на 5 години при жени, които са приемали аримидекс в продължение на 5 години. В сравнение с тези, които приемат тамоксифен, жените, приемащи arimidex, имат 17% по -нисък риск от:

 • Ракът им се връща
 • Ракът им се разпространява в други части на тялото им
 • Развиване на нов рак в другите им (незасегнати) гърди
 • Смъртта, причинена от някаква причина

За напреднал рак на гърдата, проучванията показват, че лечението с аримидекс е било или или или е било или или или е било или или е било или или е било или или е било или или е било или или е било или лечението на аримидекс или е било или или е било или лечение По -ефективен или подобен ефективен за лечението с тамоксифен.

За повече информация относно ефективността на Arimidex, вижте раздела „ARIMIDEX използва“ по -долу.

ARIMIDEX GENIC

. Arimidex съдържа активното лекарство анастрозол.

Генерични форми на Arimidex са налични. Генеричното лекарство е точно копие на активното лекарство в лекарство с марка. Общият се счита за също толкова безопасен и ефективен, колкото оригиналното лекарство. Генериките също са склонни да струват по-малко от лекарствата с имена.

Аримидекс странични ефекти

arimidex може да причини леки или сериозни странични ефекти. Следните списъци съдържат някои от ключовите странични ефекти, които могат да възникнат при приемане на arimidex. Тези списъци не включват всички възможни странични ефекти. И вашите странични ефекти могат да варират от изброените по -долу в зависимост от състоянието, което използвате Arimidex за лечение.

За повече информация относно възможните странични ефекти на Arimidex, говорете с вашия лекар или фармацевт. Те могат да ви дадат съвети как да се справите с всякакви странични ефекти, които могат да бъдат притеснителни.

Забележка: Администрацията по храните и лекарствата (FDA) проследява страничните ефекти на лекарствата, които са одобрили. Ако искате да докладвате на FDA страничен ефект, който сте имали с Arimidex, можете да го направите чрез Medwatch.

Когато страничните ефекти на Arimidex могат да започнат

Възможно е да се Имайте определени странични ефекти на arimidex съвсем скоро, след като започнете да приемате лекарствата. Това е така, защото Arimidex понижава нивото на естроген на тялото ви с около 70% в рамките на 24 часа след като започнете да приемате лекарството. Това действие може да доведе до странични ефекти, които са подобни на тези, наблюдавани при менопаузата, като горещи проблясъци или проблеми със съня.

Други странични ефекти могат да отнемат много повече време. Това включва странични ефекти като изтъняване и отслабване на костите ви и повишени нива на холестерол. Малко вероятно е да забележите странични ефекти като тези, но вашият лекар ще ви наблюдава за тях.

Колко дълги странични ефекти на arimidex могат да продължат

Трудно е да се каже колко дълго сте вашите Страничните ефекти ще продължат, тъй като реакцията на всеки човек към лекарството може да бъде различна. Колко дълго ще имате странични ефекти от лекарството зависи от това как тялото ви реагира на Arimidex.

Ако се притеснявате за страничните ефекти, които изглежда не се подобряват, говорете с вашия лекар. Те могат да препоръчат начини да ви помогнат да управлявате страничните ефекти.

леки странични ефекти

Леките странични ефекти* на Arimidex могат да включват:

 • Горещо Flashes
 • Чувствате се слаби
 • Умора (липса на енергия)
 • Болка, която може да повлияе на вашите стави, гръб или кости
 • Артрит (възпаление в ставите ви)
 • Гадене и повръщане
 • обрив
 • Безсъние (Проблем с съня)
 • Главоболие
 • Периферно оток (подуване в краката, глезените или краката, причинени от задържане на течности)
 • Лимфедем (натрупване на лимфна течност в тъканите на ръката ви, което причинява подуване в областта)
 • Възпалено гърло
 • Замаяност
 • Промени в настроението, като депресия
 • Синдром на карпалния тунел (нервно състояние, което засяга китката ви), което може да причини болка , изтръпване или изтръпване в ръката ви

* Това е частичен списък на леки странични ефекти на Arimidex. За да научите за други леки странични ефекти, говорете с Вашия лекар или фармацевт или прегледайте информацията за предписване на лекарството.

Повечето от тези странични ефекти могат да изчезнат в рамките на няколко дни или няколко седмици. Но ако станат по -тежки или не си отидат, поговорете с Вашия лекар или фармацевт.

Сериозни странични ефекти

Сериозни странични ефекти от Arimidex не са често срещани, но те могат възникне. Обадете се веднага на Вашия лекар, ако имате сериозни странични ефекти. Обадете се на 911, ако симптомите ви се чувстват животозастрашаващи или ако смятате, че имате спешна медицинска помощ.

Сериозни странични ефекти и техните симптоми могат да включват:

 • Проблеми с черния дроб, такива такива като хепатит (възпаление в черния дроб). Симптомите могат да включват:
 • По принцип не се чувства добре
 • Болка от дясната страна на корема
 • Жълца (пожълтяване на кожата или белите на очите ви)
 • Кожни реакции. Симптомите могат да включват:
 • Кожните рани или язви
 • Други сериозни странични ефекти, обяснени по -подробно по -долу в „Подробности за страничния ефект“, включват:

  • Алергична реакция
  • Намалена костна минерална плътност (отслабени кости)
  • Повишено ниво на холестерол

  Детайли на страничния ефект

  Може да се чудите колко често се появяват определени странични ефекти при това лекарство. Ето някои подробности за няколко от страничните ефекти, които това лекарство може да причини.

  За страничните ефекти, описани по -долу, са показани резултати от клинични проучвания на жени с ранен рак на гърдата или напреднал рак на гърдата.

  С ранен рак на гърдата ракът не се е разпространил нито от гърдата, нито от лимфните възли в подмишницата ви. Но с напреднал рак на гърдата ракът или се е разпространил в близките райони или лимфни възли (наречени локално напреднал рак на гърдата), или се е разпространил в други части на тялото ви (наречен метастатичен рак на гърдата).

  алергична реакция

  Както при повечето лекарства, някои хора могат да имат алергична реакция след приемане на аримидекс. Но не се знае колко често се случва това при хора, които използват аримидекс.

  Симптомите на лека алергична реакция могат да включват:

  По -тежка алергична реакция е рядка, но възможна. Симптомите на тежка алергична реакция могат да включват:

  • Подуване под кожата ви, обикновено в клепачите, устните, ръцете или краката
  • Подуване на езика, устата или Гърло
  • Проблем с дишането

  Обадете се веднага на вашия лекар, ако имате тежка алергична реакция към Arimidex. Обадете се на 911, ако симптомите ви се чувстват животозастрашаващи или ако смятате, че имате спешна медицинска помощ.

  Намалена костна минерална плътност

  Възможно е да намалите костна минерална плътност (отслабени кости) с лечение с arimidex.

  естрогенът помага да поддържате костите си силни. Но Arimidex понижава нивата на естроген. Това означава, че лекарството може да отслаби костите ви и да увеличи риска от остеопороза (тънки, слаби кости) или костни фрактури. Но имайте предвид, че повишеният риск от разбиване на костта отминава, след като спрете да приемате arimidex.

  В клинично проучване на жени с ранен рак на гърдата, които приемат Arimidex в продължение на 5 години, 11% развиват остеопороза. И 10% от жените, приемащи аримидекс, са имали костни фрактури. За сравнение на жените, приемали раковия лекарство тамоксифен в продължение на 5 години, 7% са имали остеопороза. И 7% от жените са имали костна фрактура.

  Вашият лекар може да провери костна минерална плътност както преди да започнете Arimidex, така и по време на лечението си. Проверката на вашата костна минерална плътност е как вашият лекар измерва колко силни са костите ви. За да направите това, вашият лекар ще поръча тип рентгенов тест, наречен DEXA сканиране.

  В зависимост от резултата от вашето DEXA сканиране, вашият лекар може да предпише лекарства, за да защити костите ви. Например, те могат да ви препоръчат да приемате добавка на калций и витамин D, вид лекарство, наречено бисфосфонат, или и двете. Може:

  • Уверете се, че получавате достатъчно калций и витамин D (или чрез диетата си, или като приемате добавка, както е препоръчано от Вашия лекар)
  • Рутинно правите упражнения за носене на тежести
  • Избягвайте пушенето
  • Избягвайте да пиете големи количества алкохол

  Ако имате въпроси относно риска от намалена костна минерална плътност, докато приемате Arimidex, поговорете с Вашия лекар.

  повишено ниво на холестерол

  arimidex може да повиши нивото на мазнините (наречено холестерол) в кръвта ви. Наличието на високо ниво на холестерол може да увеличи риска от инфаркт или инсулт. Тези рискове също се увеличават, ако имате исхемична сърдечна болест (вид сърдечно заболяване, причинено от стеснени артерии в сърцето ви).

  В клинично проучване на жени с ранен рак на гърдата са наблюдавани повишени нива на холестерол, които се наблюдават При 9% от жените, които са приемали Аримидекс в продължение на 5 години. За сравнение, 3,5% от жените, приемали раковия лекарство тамоксифен в продължение на 5 години, са имали същия резултат.

  Въпреки това, в друго проучване, повишените нива на холестерол не са били съобщени при жени, които са взели Аримидекс само за 1 година.

  Вашият лекар може да поръча кръвни тестове, за да наблюдава нивото на холестерола, докато приемате Arimidex. Ако нивото на холестерола ви се повиши твърде много, вашият лекар може да ви препоръча да вземете лекарство, за да понижите нивото.

  Можете да намалите риска от повишено ниво на холестерол с:

  • Не пушете
  • Упражняване редовно
  • Ядене на здравословна диета

  Ако имате въпроси относно риска от повишен холестерол с лечение с аримидекс, говорете с вашия лекар.

  Странични ефекти след 5 години лечение

  и леките, и сериозните странични ефекти на Arimidex, които са изброени по -горе, са наблюдавани при жени, които приемат лекарството до 5 до 5 Години.

  Клиничните проучвания на Arimidex следват жени с ранен рак на гърдата, които приемат лекарството в продължение на 5 години. И проучванията бяха продължени за допълнителни 5 години, след като жените спряха да приемат лекарството. През това допълнително време не се съобщават нови странични ефекти.

  Ако имате притеснения относно страничните ефекти, които може да имате след лечение с Arimidex, поговорете с Вашия лекар. Те могат да обсъдят с вас какво може да очаквате след лечението.

  Наддаване на тегло

  Някои хора, използващи arimidex, могат да наддават на тегло по време на лечението. Всъщност, в клинично проучване на жени с ранен рак на гърдата, 9% от тези, които приемат аримидекс, са имали наддаване на тегло. И 9% от жените, които са приемали раковия наркотик тамоксифен в продължение на 5 години, са имали наддаване на тегло.

  В проучвания на жени с напреднал рак на гърдата, 2% от тези, които приемат аримидекс, са имали наддаване на тегло. За сравнение наддаването на тегло е настъпило при 2% от жените, приемащи тамоксифен, а при 12% от жените, които приемат мегестрол. (Мегестрол също е лекарство, което се използва за лечение на рак на гърдата. Но това също може да увеличи апетита на хората.)

  Самият рак, и лечението на рак често могат да причинят промени в апетита и телесното ви тегло. Ако сте загрижени за наддаването на тегло по време на лечението на рак на гърдата, поговорете с Вашия лекар. Те могат да препоръчат начини да ви помогнат да управлявате тежест, която е здравословна за вас.

  Назад или болка в ставите

  Може да изпитвате някаква болка в гърба или ставите, докато приемате Arimidex.

  например, в едно клинично проучване на жени с ранен рак на гърдата:

  • Съобщава се за болки в ставите в:
  • 15% от жените, които са приемали Arimidex за 5 години
  • 11% от жените, които са приемали раковия наркотик тамоксифен в продължение на 5 години
 • Назад Съобщава се за болка в:
 • 10% от жените, които са приемали Arimidex за 5 години
  • 10% от жените, които са приемали тамоксифен за 5 години

  Болката на ставите, болката и сковаността са често срещани странични ефекти на ароматазните инхибитори, като Arimidex. (Ароматизните инхибитори са клас лекарства.)

  Средно изглежда, че болката в ставите започва около 6 седмици след започване на инхибитор на ароматаза. И може да се подобри след първата година на приемане на лекарството. Различни проучвания показват, че тези съвместни странични ефекти често могат да бъдат облекчени с нежни физически упражнения, като ходене.

  Ако имате болка в ставите или гърба си, докато приемате Arimidex, говорете с Вашият лекар. Темогат да препоръчат начини да помогнат за управлението на вашия дискомфорт.

  умора

  Вземането на arimidex може да ви накара да се почувствате слаби или уморени (липсваща енергия).

  в клиничен клиничен Проучване на жени с ранен рак на гърдата, слабост и умора е възникнало при 19% от жените, приемащи Аримидекс в продължение на 5 години. И тези странични ефекти са възникнали при 18% от жените, приемащи ракови лекарства Тамоксифен в продължение на 5 години.

  Умората и слабостта са често срещани странични ефекти от лечението на рак. Поради това е важно да почивате, докато се подлагате на лечение на рак. Американското дружество за борба с рака обаче отбелязва, че оставането на активно е важно за управлението на умората. Говорете с Вашия лекар за това какъв вид физическа активност е подходящ за вас. They can also recommend how much activity you should try to do.

  If you feel weakness or fatigue during Arimidex treatment, talk with your doctor about the best ways to manage these side effects.

  Сърдечно сърцебиене (не страничен ефект)

  сърцебиене на сърцето не бяха докладвани в клинични проучвания на Arimidex. (Със сърцебиене може да почувствате как сърцето ви трепне, състезава или прескача ритъм.) Въпреки това, рядко се съобщават други странични ефекти, свързани със сърцето, като сърдечен удар и ангина. (Ангина е вид болка в гърдите, причинена от това, че сърцето не получава достатъчно кислород.)

  Едно дългосрочно проучване установи, че жените, приемащи инхибитори на ароматазите Дали жените, които вземаха тамоксифен. (Ароматазните инхибитори са клас лекарства, които включват Arimidex.) Тези странични ефекти включват ненормални модели на сърдечен ритъм и проблеми със сърдечните клапани. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърдят тези открития.

  Ако имате някакви сърдечни проблеми, говорете с Вашия лекар дали Arimidex е подходящ за вас.

  Ако имате сърцебиене на сърцето, докато сте, докато сте, докато имате сърцебиене, докато имате сърцебиене, докато имате сърцебиене, докато имате сърцебиене, докато имате сърцебиене, докато имате сърцебиене Взимате Arimidex, обадете се веднага на Вашия лекар. Също така се обадете на Вашия лекар, ако имате промени в модела на сърдечния си ритъм, нови или влошаващи се болки в гърдите или задух. Но ако симптомите ви се чувстват животозастрашаващи, обадете се на 911.

  дозата на arimidex

  Следващата информация описва дозата на arimidex които обикновено се използват или препоръчват. Не забравяйте обаче да вземете дозата, която вашият лекар предписва за вас. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, за да отговаря на вашите нужди.

  Форми на лекарства и силни страни

  arimidex идва като таблетки с 1 mg, които се приемат през устата.

  Дозировка за рак на гърдата

  обичайната доза на аримидекс за рак на гърдата е една таблетка, взета веднъж на ден. Най -добре е да приемате дозата си по едно и също време всеки ден.

  Ами ако пропусна доза?

  Ако забравите да вземете доза arimidex, вземете пропусната доза веднага щом както си спомняте. Ако обаче е почти време за следващата ви доза, просто пропуснете пропусната доза и вземете следващата си доза както обикновено. Не приемайте две дози заедно, за да компенсирате пропусната доза.

  , за да се уверите, че не пропускате доза, опитайте да зададете напомняне на телефона си. Таймерът за лекарства също може да бъде полезен.

  Ще трябва ли да използвам това лекарство в дългосрочен план?

  arimidex е предназначен да се използва като дългосрочно лечение на рак на гърдата. Ако вие и вашият лекар определите, че Arimidex е безопасен и ефективен за вас, вероятно ще го приемете дългосрочно.

  Продължителността на времето, че ще приемате това лекарство, зависи от вида на рака, който сте ‘ Използването му за лечение. По -долу описваме типичната продължителност на времето, което се дава arimidex. Но за да знаете със сигурност колко дълго трябва да приемате Arimidex, поговорете с Вашия лекар.

  за напреднал рак на гърдата

  Ако приемате Arimidex за лечение на напреднал рак на гърдата, ще сте Обикновено приемайте лекарството толкова дълго, колкото вашият лекар смята, че това лечение е подходящо за вас. (С напреднал рак на гърдата ракът или се е разпространил в близките райони или лимфни възли, наречени локално напреднал рак на гърдата, или се е разпространил в други части на тялото ви, наречен метастатичен рак на гърдата.)

  за ранен рак на гърдата на гърдата

  Ако приемате Arimidex като адювантно лечение на ранен рак на гърдата, обикновено ще приемате лекарството поне 5 години. Лечението на адювант се използва за намаляване на риска от връщане или разпространение на рака на гърдата ви, след като вече е лекуван с операция. (С ранен рак на гърдата ракът не се е разпространил нито от гърдата, нито от лимфните възли в подмишницата ви.)

  В момента не е известно дали Arimidex трябва да продължи след тези 5 години. И ако е така, не е известно колко дълго след първите 5 години трябва да се приема.

  Някои проучвания установяват, че ракът на гърдата е по -малко вероятно да се върне, ако инхибиторът на ароматаза се вземе за допълнителни 5 години След първите 5 години адювантна терапия. (Ароматизните инхибитори са клас лекарства.) С този подход към лечението лекарството ще се приема за общо 10 години. Други проучвания обаче не показват полза за удължаване на лечението след 5 обичайните години.

  В допълнение, едно скорошно проучване установи, че приемането на Arimidex за общо 10 години не осигурява повече полза отколкото да го приемате общо 7 години.

  Колко дълго приемате Arimidex за ранен рак на гърдата ще зависи от това колко вероятно е ракът на гърдата ви да се върне. Това също ще зависи от риска от странични ефекти от лечението.

  Arimidex използва

  Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобрява лекарства, отпускани по лекарско предписание, като Arimidex за лечение на определени състояния. Arimidex може да се използва и извън етикета за други условия. Използването извън етикета е, когато лекарство, което е одобрено за лечение на едно състояние, се използва за лечение на различно състояние.

  arimidex за рак на гърдата arimidex е одобрен от FDA за лечение на рак на гърдата при жени, които са преминали през менопаузата.

  По-конкретно, Arimidex се използва за лечение на следните видове рак на гърдата:

  • Ранният хормонален рецептор-позитивен (HR+) рак на гърдата. За този тип рак се дава Arimidex да намали риска от връщане или разпространение на рак на гърдата, след като вече е лекуван с операция. Този вид лечение се нарича адювантно лечение. (Ранният рак на гърдата не се е разпространил нито от гърдата, нито от лимфните възли в подмишницата ви. И HR+ ракът се стимулира да расте от хормони, включително естроген.)
  • Локално напреднал или метастатичен рак на гърдата, който е или HR+ или HR-Unnown. Локално напреднал или метастатичен рак на гърдата обикновено не може да се лекува с операция. За тези състояния Arimidex се използва като третиране от първа линия. При лечение на първа линия лекарството е първото лечение, използвано за рака. (Локално a

  Contents


  Commentaire

  L’Info en continu
  • Togo
  • Afrique & Monde
  Toute l’info en continu
  Bon plan
  Publié le 15.02.2022

  A la découverte du marché des féticheurs

  C'est un marché traditionnel situé  dans la ville de Lomé, la capitale du Togo dans le quartier d’Akodésséwa. Il fait à peu près la taille…

  Lire la suite
  Recevez toute l’actualité

  Inscrivez-vous à la Newsletter du Journal de Bangui et recevez gratuitement toute l’actualité

  Agenda
  • Il n'y a aucun évènements à venir.
  Voir tout l’agenda
  Retour en haut